Ik wil me graag abonneren op de nieuwsbrief van Peter de Roode

Spiral Dynamics & Drijfveren


Spiral Dynamics
Na jarenlang (tevergeefs) gezocht te hebben naar een theorie waarin de ontwikkeling van organisaties en volwassenen op een logische manier beschreven werd, ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de intrigerende theorie van Spiral Dynamics.

De grondlegger daarvan is professor Clare Graves. Na zijn dood is zijn gedachtegoed verder beschreven door Beck en Cowan in hun boek Spiral Dynamics.

Tegenwoordig zijn het Chris Cowan en Natasha Todorevic die zich verder inspannen om de theorie concreet te maken met name voor veranderaars. Bij hen heb ik mijn initiŽle training gevolgd met als doel organisaties beter te kunnen ondersteunen bij veranderingen.

Wat mij aanspreekt in de theorie van Spiral Dynamics is de ontwikkeling op de spiraal tussen Ik-waarden en wij-waarden. Daarnaast ben ik enthousiast over de wijze waarop de buitenwereld in kaart wordt gebracht (tijd, plaats, problemen en omstandigheden).


Spiral Dynamics kan u helpen de volgende vragen te beantwoorden:
 • Wat zijn de belangrijkste kenmerken van onze externe omgeving?
 • Wat zijn de belangrijkste capaciteiten en opvattingen van onze mensen?
 • In welke mate matchen de kenmerken van de omgeving met deze capaciteiten en opvattingen?
 • Wat is vereist om onze organisatie naar een volgend niveau te brengen?

  Voor meer achtergrondinformatie verwijs ik u naar de volgende websites:
  www.clarewgraves.com
  www.spiraldynamics.org


  Drijfveren
  De theorie van Spiral Dynamics kan ook worden ingezet om drijfveren van individuen of groepen in kaart te brengen. Een groot gedeelte van ons gedrag wordt immers bepaald door drijfveren. Inzicht in drijfveren levert een organisatie daarom een schat aan informatie op. Geen enkele drijfveer is goed of fout. Wel is het de vraag of ze passen bij de organisatie en haar context. Om die reden ben ik gaan zoeken naar goede instrumenten die deze informatie naar boven kan halen. Die heb ik gevonden bij het instrument EnergyDrives®

  Ook in dit gedachtegoed heb ik mij laten trainen en licenseren. EnergyDrives® biedt een online test aan die de drijfveren van een individu/groep of afdeling in kaart brengen maar daarnaast ook de drijfveren van het bedrijfsbeeld (d.w.z. wat geeft deze persoon in deze specifieke context energie of waardoor verliest hij het?)

  Wat mij aanspreekt in de test van EnergyDrives® is ten eerste het feit dat het gedachtegoed van Clare Graves zoveel mogelijk intact is gehouden. Daarnaast spreekt mij de tweedeling aan in de test: Eigen Beeld en Bedrijfsbeeld. Juist dit verschil kan veel informatie opleveren bij een verandering.


  In tegenstelling tot persoonlijkheidstesten Ė die statisch van aard zijn - ben ik op zoek naar de dynamiek binnen mensen. Het werken met drijfveren biedt die mogelijkheden.

  EnergyDrives® kan u helpen de volgende vragen te beantwoorden:
 • Inzicht bieden in de belangrijkste drijfveren van een persoon (groep of afdeling)
 • Inzicht bieden in de belangrijkste drijfveren van de persoon t.a.v. het bedrijfsbeeld
 • Inzicht bieden op welke aspecten een persoon energie wint en waar hij/zij energie op verliest
 • Aanbevelingen t.a.v. de hoofdgebieden: leidinggeven, samenwerken, communicatie, probleemoplossing en kwaliteit

  Voor meer achtergrondinformatie verwijs ik u naar de volgende website:
  EnergyDrives®

  Contact

  Bent u geïnteresseerd in Spiral Dynamics en/of EnergyDrives® neem dan contact op met De Roode Advies & Consultancy.
  Tel. 06 479 50 732.

 •  
  © 2020 pderoode.com